Marmara (MCL) Yatırım Havuzları
Bu yazıda; gerçek ekonomide çalışmak üzere tasarlanmış Merkezsiz Finans (DeFi) projesi Marmara Kredi Döngüleri’nde (MCL) yatırım havuzları kavramı, neden gerektiği ve nasıl olabileceğiyle ilgili fikirler paylaşılmaktadır.
MCL: Gerçek Ekonomide Çalışan DeFi Projesi
Bugünlerde DeFi furyası olanca hızıyla devam etmekte. Faize dayalı olan herhangi bir DeFi projesinin sürdürülebilir olmadığını ve bunların yüksek risk taşıdığını hatırlattıktan sonra bir belirtme yapalım. DeFi projelerinin hepsinde yer alan kilitleyerek teminatlandırma konusu 2 yıl önce Marmara Chain çalıştaylarımızda çokça tartışıldı. Vadeli Çeklerden esinlenen Marmara Kredi Döngüleri’nde neden token olmaması gerektiğini, Marmara Koinin kilitlemeye dayalı staking ile doğal ve özgür bir blokzinciri üzerinde olma gereğini savunduğumu katılımcılar gayet iyi hatırlayacaktır. Nitekim Marmara Blokzinciri bu şekilde inşa edildi. %25 İş kanıtına (PoW), %75 stakinge (PoS) dayalı üretme tarzı kredi döngülerinde 3 kat staking ile gerçekleşmekte.
Dikkat edilirse MCL’de bireysel madencilik havuzları kurulmasına rağmen kimse rağbet etmedi. Bireysel olarak kaldı. Nedenleri şöyle açıklanabilir.
Dikkat edilirse MCL’de bireysel madencilik havuzları kurulmasına rağmen kimse rağbet etmedi. Bireysel olarak kaldı. Bunun nedenleri şöyle açıklanabilir. Öncelikle; MCL sistemi ve Marmara Blokzinciri üzerindeki blok ödüllerinin (Marmara koin) yarısı kilitli yarısı normal olarak çıkmaktadır. Bu kilitli bloklar PoW (Proof of Work) veya PoS (Proof of Staking) algoritmalarının her ikisiyle de çıkabilir. Bulunan blok ödüllerinin %75'i ise kilitlemeye dayalı staking ile bulunabilmektedir. Yani koin kilitlemeksizin staking ile ödül bulma şansı sıfırdır. Dahası; kredi döngülerinde kilitlenen koinler diğer aktif fonda kilitlenenlere göre 3 kat ödül bulma şansı kazandırmaktadır. Gözönünde bulundurulması gereken önemli husus MCL’nin gerçek ekonomide alışveriş sırasında çalışması için tasarlanmasıdır. Bu nedenle 3 kat ödül şansı veren kredi döngülerinde krediyi çıkaran keşideci ve hamil bu şansa sahip olmakta arada cirantalar döngüde bulunmasına rağmen o döngüde staking yapamamaktadır.
YATIRIM HAVUZLARI
Marmara Blokzincirinin üzerindeki MARMARA, bir token olmayıp %75 stakinge dayalı bir koin olduğundan bir özfinans (self-finance) niteliğine sahiptir. Kredi döngüleri ve aktif koinlerle üretilen blokzinciri ödülleri kollektif şekilde büyük yatırım fırsatı ortaya çıkarmaktadır.
Bir önceki bölümde zikredilen nedenlerle geleneksel madencilik havuzları kavramı MCL ve Marmara Blokzinciri üzerinde çalışmamaktadır. Bu da merkezsiz şekilde kollektif şekilde çalışacak üçüncü parti yatırım havuzları uygulamalarına fırsat sağlamaktadır. Yatırım havuzları basitçe, bireylerin koinlerini staking amacıyla gönderdiği ve Marmara Blokzincirinin üçüncü parti uygulamaları ile entegre edilerek AKTİF ve KREDİ DÖNGÜLERİ FONLARI (LCL)’nın kollektif şekilde staking için kullanıldığı sistemlerdir.
İnsanların hayalleriyle sınırlı olan yatırım havuzlarına aşağıda bazı örnekler verilmektedir.
1. Altın Gününe Benzer MCL Günleri
Bu örnekte belli sayıda kişi bir araya gelir. Mesela 10 aylık bir grubu düşünün. Dönem ve kişi sayısı birbirine eşit olmalıdır. 10 kişi 10 aylık grupta bir araya gelir. Kura çekilir. Herkes kurada çıkan sıraya göre her ay belirlenen miktarda Marmara koini örneğin 3 aylık kredi döngüsüyle birisine gönderir. Örneğin 1000 MARMARA olsun. Kuradaki ilk kişiye diğer 9 kişi 1000'er MARMARA’yı 3 aylık döngüyle gönderir. Diğer 9 kişi 3 ay boyunca 500'lük staking gücüyle staking yaparken kuradaki kişiler sırasıyla 3'er ay boyunca 5000'lik staking gücüne sahip olacaklardır. Böylece kuradaki her bir kişi mini bir staking havuzu oluşturacak, 10 kişi bir arada 10 (artı 3) ay boyunca bir yatırım havuzu oluşturacaklardır. Bu uygulama toplulukta başlatılmış olup birer aylık sıralar 15 güne düşürülerek 5 ayda bir devir daim kararlaştırılmıştır.
2. MCLevim: EVİM Projelerine Merkezsiz Alternatif
Bu proje de aslında altın günlerine benzemektedir. Yalnız diğer Evim projelerinde en az %10'lardan başlayan ve sadece tek bir kuruma giden organizasyon ücretleri ve diğer bedeller MCL Yatırım Havuzları kavramı ile büyük bir fırsata dönüşmekte ve merkezsiz organizasyon yapıları ortaya çıkabilmektedir. Her bir organizasyon grubu kooperatif gibi yapılanmalarla çeşitli oranlarda bedelleri Marmara Blokzinciri üzerinde yatırım havuzuna dönüştürebilirler. Yatırım havuzunda sürekli olarak kredi döngüleriyle ve aktif fonlarla üretilen yeni blokzinciri ödülleri gecikmeler ve ayrılmalar gibi sorunları çözmekte kullanılırken arta kalan miktar her bir katılımcıya kampanya bitiminde yatırım olarak geri dönmektedir. Yani diyelim 40 aylık 40 kişilik bir grubun kooperatif veya başka bir yapılanma ile bir araya geldiğini düşünün. Belli miktar (mesela %10) her bir katılımcı tarafından yatırım havuzuna aktarılır. Havuza aktarılan bu miktarın çoğu 40 aylık kredi döngülerinde kilitli ve bir kısmı aktif kilitli (aktifler istenildiğinde açılabilir) olarak 40 ay boyunca staking ile havuzda blokzinciri ödülü kazanacaklardır. Bireylerle ilgili hiçbir aksamanın olmadığı bir kampanya sonunda bireyler sadece %10 yatırdıkları miktar değil 40 ayda yatırım havuzunda üretilen tüm ödülleri de paylaşacaklardır.
Sistemin güzel tarafı merkezsiz olması nedeniyle mevcut EVİM modeli uygulayan firmalarca da kullanılabilmesidir.
Marmara blokzinciri Yatırım Havuzu yöntemi mevcut EVİM modeli uygulayan diğer firmalarca da alternatif olarak kullanılabilir. Bu sayede katılımcılardan alınan organizasyon ücretlerinde büyük indirimler yapabilecekleri öngörülmektedir.
3. Tabanda Enerji Üretiminin Yatırım Havuzlarıyla Fonlanması
Epeyce süredir Smart Grid Discord grubumuzda konuyla ilgili fikri tartışmalar gerçekleştirildi. Kendi evlerinde enerji üreterek bundan ödül kazanmak isteyenler için 3. parti uygulamalarla birlikte rahatlıkla MCL Yatırım Havuzları kurulabilir. Her evde enerji üretimini ölçecek ve mahsuplaşmayı sağlayan bir sistem Yatırım Havuzu ile entegre edilebilir. Bununla ilgili tabanda enerji wat üretimini ölçen ve bunların dev kaynaklarla üretilmediğini saptayan cihazların IoT şeklinde entegrasyonu gibi yenilikçi yöntemler kullanılabilir.
Böylece insanların kendi enerjilerini üreterek ödül kazanmaları sağlanmış olur.
4. FarmChain: Üreticiden Tüketiciye Doğrudan Erişim
FarmChain yani çiftlik zinciri fikri 2 yıl önce Marmara Chain olarak dereceye girdiğimiz bir hackathonda gelişti. İyi, güzel ve organik ürünlerin doğrudan üreticiden tüketiciye aracısız sağlanması kapsamında bir projeydi. Bir MVP gerçekleştirilmişti. Tabi o zaman Marmara Blokzinciri geliştirme aşamasındaydı ve ortada ana zincir yoktu. Şu anda rahatlıkla üretici (hamil) ve tüketicinin (keşideci) kredi döngüleriyle yatırım havuzlarında buluşturulması şeklinde gerçekleştirilebilir. Marmara topluluğumuzca yenilikçi projeler geliştirmek isteyenlere her türlü teknik destek verilebilir.
5. Sanal Obalar
Bu grup 2.5 yıl önce kurulan ilk gruptu. Evrensel seviyede ÇokYasal bir yapıda Kooperatifler ve diğer sanal oluşumların (obalar) hepsi yine yatırım havuzlarında ortak yatırım alanlarında buluşturulabilirler. Sanal Oba’da merkezsizlik fikri çerçevesinde Blokzinciri toplulukları için ÇokYasal protokol geliştirilmişti. Komodo Topluluğu ile Marmara Topluluğunun yolunun kesişmesi ÇokYasal protokol ve Komodo Platformu kurucusu James Lee’nin “Blockchain Declaration of Independence” sayesinde olmuştu.
DİĞER YATIRIM HAVUZU FİKİRLERİ
Marmara Kredi Döngülerindeki 3 kat ödül yapısına dayanan Yatırım havuzları fikri pek çok alanda kullanılabilir. Bunlar yeri geldikçe paylaşılacaktır. İnanıyorum ki; bunları kullanmak ve geliştirmek isteyenlere Açık Kaynak topluluğumuz her türlü desteği vermeye devam edecektir.
DAHA FAZLA YARDIM İÇİN
Marmara Chain (Marmara Kredi Döngüleri) Türkçe Kanalına üye olarak daha fazla yardım alabilirsiniz. https://discord.gg/HcWSG2F
Marmara Grupları
Marmara Kredi Döngüleri Discord Grubu: https://discord.gg/8mBSKC7
Twitter: http://twitter.com/marmarachain
Web: http://marmara.io
Marmara Blokzinciri Gezgini: http://explorer.marmara.io
Marmara Chain Github: http://github.com/marmarachain
YATIRIM HAVUZLARI GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI
MCLevim Telegram Grubu: https://t.me/MCLevim
FarmChain Discord Grubu: https://discord.gg/XrPyrkD
Smart Grid Sistemleri Discord Grubu: https://discord.gg/7VwEe7Y